لوگو به عنوان علامت تجاری یک شرکت، برند، سازمان یا محصول برای شناسایی و تشخیص آن در بازار استفاده می شود و معمولا به صورت یک نماد، تایپوگرافی، شکل یا ترکیبی از نماد و تایپوگرافی به کار می رود. این نشانه منحصر به فرد معمولا توانایی جذب مخاطبان و به خاطر سپردن برند را دارند.
بدیهی است که داشتن یک لوگوی خوب باعث می شود تا سازمان های مختلف از یک دیگر تمایز یابند و قابل تشخیص باشند، حتی گاهی نیازی به مطالعه نام برند برای تشخیص آن نباشد زیرا دیدن لوگوی ان برای تشخیص آن برند کافی است.
البته عوامل مختلفی در شناخته شدن برند تاثیرگذار هستند ولی اولین چیزی که ممکن است تاثیر بیشتری داشته باشد، محتوای لوگو است. به طور کلی تصاویر، پالت رنگی، اشکال و سایر جزئیات مورد استفاده می توانند در جذب مخاطبان و شناخته شدن برند موثر باشند.
علاوه بر آنچه که گفته شد انعطاف پذیری لوگو برای قابل تغییر بودن و استفاده در بستر های مختلف، از جمله اساسی ترین عوامل در شناخته شدن برند است. به عنوان مثال، لوگوی شرکت ها باید در وب سایت های مختلف، بروشورها، تبلیغات تلویزیونی، روزنامه ها و مجلات مختلف قابل استفاده و دیدن باشد.
در نهایت، تجربه کاربری نیز اهمیت بالایی زیرا یکی از شروط تاثیر گذاری لوگو این است که برای مخاطب قابل درک باشد بطوری که بتواند درک استانداردی از برند ایجاد کند.
با توجه به آنچه گفته شد لوگویی طراحی کنید که بتواند باعث شناخته شدن برند و جذب مشتریان جدید شود.
چرا باید با انواع لوگو آشنایی داشته باشیم؟
بدیهی است که شناخت و برسی انواع لوگو به شما در انتخاب لوگوی مناسب کمک کننده خواهد بود. به طور کلی فرقی نمی کند که شما صاحب یک کسب و کار هستید و یا یک طراح لوگو هستید . اطلاع از انواع سبک ها به تعیین چارچوب معینی برای طراحی توسط گرافیست کمک کننده خواهد بود همچنین آشنایی از با انواع لوگو به طراحان کمک میکند تا ذهن بازتری برای طراحی داشته باشند و بتوانند به راحتری به مشتریان خود ایده بدهند و یا آنها را راهنمایی کنند.
انواع سبک های لوگو:
ابتدا انواع سبک های مهم تر را معرفی و در ادامه انواع سبک های لوگو را به همراه مثال توضیح می دهیم.
- مونوگرام
- تایپوگرافی
- تصویری
- انتزاعی
- مسکات
- ترکیبی
- امبلم
- مینیمال
- سه بعدی
لوگو مونوگرام:
لوگو مونوگرام یک نوع لوگو است که فقط از یک حرف یا گاها تا چند حرف از نام شرکت با فونتی خاص در آن استفاده می شود. این نوع لوگو به دلیل سادگی و قابلیت شناسایی بالا بیشتر به خاطر سپرده می شود.
معمولا اکثر لوگو هایی که به صورت مونوگرام طراحی می شوند لوگوهایی خلاقانه هستند.
از نمونه های خارجی آن میتوان به لوگوی hp و مک دونالند اشاره کرد . برای درک بهتر به نمونه های زیر دقت کنید.
تایپو گرافی:
لوگو تایپوگرافی یک نوع لوگو است که فقط از حروف برای نمایش نام برند استفاده می کند. در این نوع، شکل و رنگ حروف به صورتی طراحی می شود که باعث شناسایی برند و ایجاد هویت منحصر به فرد برای آن می شود.
در این نوع لوگو، چاپ و قلم حروف بسیار مهم است و باعث تأثیرگذاری متناسب با هدف برند می شود.
یکی از ویژگیهای تایپوگرافی، سادگی و قابل خواندن بودن آن است. این لوگوها در بسیاری از موارد فقط حروف یا کلمات کوتاه را نمایش میدهند و به همین دلیل بسیار قابل خواندن هستند.
همچنین، لوگوهای تایپوگرافی به دلیل عدم استفاده از نمادها و شکلهای پیچیده، قابل استفاده در انواع مختلف مدیا و سایزها هستند. برای مثال: قابل استفاده بودن در محصولات چاپی کوچک مانند کارت ویزیت و یا محصولات بزرگ مانند بیلبوردها و تابلوها
در بسیاری از موارد، حتی با استفاده از یک حروف چینی ساده و قابل دسترس، می توان الگوی تایپوگرافی کاملی را ایجاد کرد.
یکی از مثال های تایپوگرافی، لوگوی برند Coca-Cola است. در این لوگو، نام برند Coca-Cola با یک قلم خاص و خطی زیبا نوشته شده است که باعث شناخت آسان آن می شود.
برای درک بهتر به تصاویر ارایه شده دقت کنید.
لوگو تصویری:
لوگو تصویری یک نماد بصری است که به طور معمول با یک شرکت، برند، سازمان، یا ایده مرتبط است. طراحی لوگو تصویری به منظور تأکید بر هویت و شناسایی برند در بازار استفاده میشود و میتواند شامل نماد، نام، یا ترکیبی از هر دو باشد.
یک مثال از لوگو تصویری، لوگوی شرکت اپل، Apple است. که شامل تصویر یک سیب با فونت ساده و خطی در پایین آن است و به صورت یک نماد شناخته میشود که شرکت اپل را نمایان میسازد. طراحی ساده و قابل تشخیص این لوگو، در برقراری هویت برند اپل و تأکید بر ارزش های آن، موثر بوده است.
دیگر مثالهای خارجی از لوگوهای تصویری شامل لوگوی شرکت نایک، Nike، و لوگوی توییتر می باشد که به راحتی شناسایی می شوند
از مثال های ایرانی آن می توان به هواپیمایی ایرا نایر تور و هواپیمیی هما و لوگوی کفش ملی اشاره کرد.
لوگوی ترکیبی:
لوگو ترکیبی به معنای طراحی نمادی است که از دو یا بیشتر عنصر، شکل یا نماد به صورت ترکیبی در آن استفاده شده است تا به شکل منحصر به فردی به برند یا شرکت تبلیغاتی شناسایی و تمایز بخشد.
به بیان دیگر لوگوی ترکیبی معمولا ترکیبی از لوگو تایپ و تصویری است.
مسکات:
مسکات یادر واقع Mascot یک شخصیت است. شخصیتی که قرار است بیانگر و نشان دهنده کسب و کار شما باشد. شخصیتی که بصورت رو در رو می تواند با شما ارتباط برقرار کند.
این شخصیت می تواند شامل انسان، حیوان و حتی اشیا نیز باشد. یک شخصیت ساده و تصویر سازی شده که بسایر مناسب طراحی نماد برای شرکت هایی است که به دنبال ایجاد یک فضای سالم برپایه کودکان و خانواده و حتی خارج از این چارچوب نیز هستند. لوگو مسکات به علت سبک کارتونی و رنگارنگی که دارند، معمولا سرگرم کننده هستند. از نماد KFC می توان به عنوان معروف ترین لوگو مسکات نام برد.البته لوگوهایی مانند چیتوز و چاکلز نمونه های ایرانی این سبک از طراحی لوگو هستند. برای درک بهتر تصاویر را مشاهده کنید
مینیمال
ارائه مفهوم با حداقل ها، وظیفه لوگو مینیمال یا Minimal است.
امروزه طراحی مینیمال به عنوان یک روش برای پیاده سازی لوگو نیز شناخته می شود. در طراحی مینیمال سعی بر این است که با حداقل ترین و ساده ترین شکل ممکن، یک نماد متناسب و زیبا برای یک کسب و کار طراحی شود.
البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که سادگی بیش از حد لوگو نباید به زیبایی آن ضربه بزند. عمومیت داشتن بعضی از طرح ها در سبک مینیمال باعث ایجاد ضعف در این نوع طراحی شده است که ریسک انتخاب این سبک را بالا می برد اما نمایش هویت و ارزشهای کسب و کارتان به سریعترین شکل ممکن و ماندگاری بالا، از مزیت های طراحی نشان به سبک مینیمال است.
می توان از نماد نشنال جئوگرافیک به عنوان معروفترین لوگو مینیمال یاد کرد.
متاسفانه نمونه های ایرانی شناخته شده بسیار کمی برای لوگوی مینیمال وجود دارد.نمونه های زیر برخی از نمونه های طراحی شده در تیم زام است.
کدام سبک طراحی لوگو بهتر است؟
این کاملا بستگی به سلیقه شخصی شما به عنوان طراح یا صاحب کسب و کار، مشتریان هدف و هویتی که می خواهید برای برند خود بسازید دارد.
اما بدیهی است که به طور کلی انتخاب مواردی مانند رنگ و فونت برای کسب و کارتان بستگی به نوع کسب و کار شما دارد.
مثلا اگر شما یک شرکت بیمه و یا بانک هستید بهتر است که از رنگ های خنثی تر و یا رنگ هایی مانند آبی و سبز بیشتر استفاده کنید. همچنین از فونت های خوانا و رسمی و شناخته شده استفاده کنید.
گروه طراحی زام بیش از 10 سال است که در حوزه طراحی لوگو و هویت بصری فعالیت مستمر و تخصصی با نام و برند “ظریف گرافیک” دارد، تمامی نمونه لوگوهایی که در مقاله بالا دیدید بخشی از نمونه کارهای ماست، برای دیدن نمونه های بیشتر و شرح مفصل هر یک از لوگو ها می توانید به بخش نمونه کارهای ما در وبسایت ظریف گرافیک مراجعه نمائید.