در مقاله از زام دیزاین قصد داریم که ابتدا در مورد معنای واژه CDN توضیح دهیم سپس به بررسی کاربردها، مزایا و معایب آن بپردازیم.
CDN چیست و چگونه کار می کند؟
CDN مخفف عبارت “Content Delivery Network” است و به شبکه ای از سرورها گفته می شود که برای ارائه سریع تر و بهتر محتوای وب، مانند تصاویر، فایل های صوتی، ویدئو و غیره در سطح جهان استفاده می شود. این سرورها در مناطق مختلف جهان قرار دارند و محتوای وب را از سرور اصلی کپی می کنند و به کاربران نزدیکتر به خودشان ارائه می دهند.
به بیان دیگر با کاهش فاصله فیزیکی بین سرورهای وب و کاربران، بهبود قابل توجهی در کارایی و سرعت بارگذاری صفحات وب فراهم می کند.
استفاده از CDN باعث بهبود سرعت بارگذاری وب سایتها می شود، زیرا کاربران محتوای وب را از سروری در نزدیکی خودشان دریافت می کنند که باعث کاهش زمان لود صفحات شده و تجربه کاربری بهتری را برای آنها به ارمغان می آورد.
سرورهای مختلف جغرافیایی در نقاط مختلف دنیا قرار دارند و هرکدام از این سرورها حجمی از محتوای وب را ذخیره می کند. سپس این محتوا به صورت موازی و در نزدیک ترین سرور به کاربران تحویل داده میشود. به طور مثال، اگر یک کاربر در اروپا به یک وب سایت دسترسی داشته باشد، محتوای آن وب سایت از یک سرور در اروپا تحویل داده می شود و اگر یک کاربر در آسیا به همان وب سایت دسترسی داشته باشد، محتوای آن وب سایت از یک سرور در آسیا تحویل داده می شود.
به این ترتیب، با استفاده از CDN، کاربران از بارگذاری سریع تر صفحات وب و تجربه کاربری بهتری برخوردار می شوند، در حالی که بار سرور وب کاهش یافته و سرعت عملکرد وب سایت نیز افزایش می یابد.
مهم ترین مزایا:
CDN یا شبکه توزیع محتوا از مزایای بسیاری برخوردار است. برخی از این مزایا عبارتند از:
1. سرعت بالاتر:
با استفاده از آن، فایل های وب سایت شما از طریق نزدیک ترین سرور برای کاربران نمایش داده می شود. این کار باعث کاهش زمان لود صفحات و سرعت بیشتر در دسترس بودن محتوای سایت شما برای کاربران می شود.
2. کاهش هزینه ها:
CDN ها می توانند هزینه های پهنای باند و سرورهای مجازی را کاهش دهند. به عنوان مثال، با استفاده از CDN می توانید از قابلیت کش (cache) برای ذخیره فایل ها در سرور های CDN استفاده کنید و بدین ترتیب هزینه های پهنای باند را به حداقل برسانید.
3. بهینه سازی برای دستگاه های مختلف:
با استفاده از آن، محتوای شما به طور خودکار بهینه سازی می شود تا بر روی دستگاه های مختلف (مانند کامپیوتر، تبلت و موبایل) به نحو مناسبی نمایش داده شود. این باعث می شود تجربه کاربری بهتری در اختیار کاربران قرار گیرد.
برای مطالعه بیشتر درباره تجربه کاربری یا UX کلیلک کنید.
4. افزایش امنیت:
با استفاده از CDN، سرعت و امنیت وب سایت شما بهبود می یابد. برخی از آنها ها از قابلیت های امنیتی مانند حفاظت از سایت در برابر حملات دیده بان، حفاظت در برابر DDoS و SSL پشتیبانی می کنند که باعث افزایش امنیت وب سایت شما می شود.
5. افزایش دسترسی وب سایت:
با استفاده از CDN، امکان دسترسی به وب سایت شما برای کاربران در سراسر جهان بهبود می یابد. CDN ها به صورت خودکار به سرور های نزدیک تر به کاربران متصل می شوند و بدین ترتیب زمان لود صفحات افزایش می یابد و به دسترسی بهتر به وبسایت شما کمک می کند.
6. افزایش مقیاس پذیری:
با استفاده از CDN، محتوای وب سایت شما به طور خودکار در سرور های CDN توزیع می شود و بدین ترتیب مقیاس پذیری سایت شما افزایش می یابد. با افزایش تعداد کاربران، CDN ها به صورت خودکار منابع خود را بیشتر می کنند و محتوا را با سرعت بالا توزیع می کنند.
7. کاهش تاثیرات قطعی خطوط انتقال داده:
با استفاده از CDN، بخشی از حجم داده های وب سایت شما در سرور های CDN ذخیره می شود و بدین ترتیب، در صورت قطعی خطوط انتقال داده، کاربران همچنان به محتوای وب سایت شما دسترسی خواهند داشت.
8. مدیریت آسان:
CDN ها به صورت خودکار مدیریت محتوای شما را به عهده می گیرند و به نحوی کاملاً شفاف و قابل کنترل می باشند. شما به عنوان یک مدیر سایت، بدون نگرانی از مقیاس پذیری و سرعت، محتوای سایت خود را مدیریت کنید و کاربران را در دسترسی به آنها یاری کنید.
9. بهینه سازی موتورهای جستجو:
با استفاده از CDN، محتوای وب سایت شما به طور منظم با سرور های جستجو گرها (مانند گوگل) هماهنگ می شود و بدین ترتیب، فرصت جستجوی بیشتری برای سایت شما ایجاد می شود.
10. افزایش قابلیت اطمینان:
با استفاده از CDN، وب سایت شما از چندین سرور در سراسر جهان پشتیبانی خواهد شد و در صورتی که سرور اصلی شکست خورد، سایر سرورها می توانند کاربران را به صفحات دیگری از وب سایت هدایت کنند. بدین ترتیب، افزایش قابلیت اطمینان برای کاربران ایجاد می شود.
معایب:
استفاده از CDN (شبکه توزیع محتوا) همراه با مزایای زیادی همراه است، اما برخی از معایب آن عبارتند از:
۱- هزینه:
استفاده از CDN ها هزینه بر است. شما باید هزینه های اشتراک سرویس را پرداخت کنید و گاهی اوقات هزینه های پیام دهای حجم بالای پهنای باند را نیز باید پرداخت کنید.
۲- امنیت:
استفاده از انها ممکن است به افزایش خطرات امنیتی منجر شود. زیرا این سرویس ها به دلیل پردازش بسیاری از فایل های سایت شما، از نظر امنیتی آسیب پذیرتر هستند.
۳- ضعف عملکرد:
در برخی موارد، باعث کاهش سرعت بارگیری محتوای سایت می شوند. این مشکل ممکن است به دلیل مسائل پهنای باند، مشکلات شبکه و برخی دلایل دیگر باشد.
۴- پیچیدگی:
اجرای CDN همراه با پیچیدگی و مسائل فنی متعددی همراه است. به عنوان مثال، تنظیمات DNS برای اتصال به سرویس CDN تقریباً برای همه کاربران قابل فهم نیست.
۵- مشکلات غیر قابل پیش بینی:
استفاده از CDN ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود که در طراحی و پیاده سازی سایت شما پیش بینی نشده اند. به عنوان مثال، ممکن است رفتار بعضی از فایل های سایت شما با CDN متفاوت باشد و باعث خرابی سایت شود.
۶- تأخیر شبکه:
گاهی اوقات، استفاده از CDN ممکن است منجر به تأخیر در برقراری ارتباط با سایت شود. این مشکل ممکن است به دلیل فاصله فیزیکی بین کاربران و سرورهای CDN باشد.
۷- مشکلات جانبی:
CDN ها ممکن است باعث بروز مشکلاتی شوند که در زمان بالا آوردن سایت شما بروز نمی کرده اند. به عنوان مثال، ممکن است CDN شما به عنوان منبع انتشار اطلاعات اشتباه شناخته شود و باعث فیلتر شدن سایت شود.
به طور کلی، استفاده از CDN ها با مزایا و معایب خود همراه است. در انتخاب سرویس CDN مناسب، باید به دقت بررسی همه جوانب این سرویس و نیازهای سایت خود توجه کنید.
آیا سرویس CDN در داخل ایران قابل استفاده است؟
بله؛ اما این سرویس بیشتر توسط شرکت های خارجی ارائه می شود. با حال بعضی از شرکتهای ایرانی نیز این خدمات را ارائه می دهند
از جمله شرکت های ایرانی ای که این خدمات را ارائه می دهند می توان به
و میزبان کلود اشاره کرد.
در چه صورتی نیاز به تغیر دامنه داریم؟
به طور کلی در صورتی که از CDN های ایرانی استفاده می کنید نیاز به تغیر پسوند دامنه IR ندارید؛ اما در صورتی که از سرویس دهندگان خارجی یا رایگانی مانند کلودفلر استفاده میکنید بهتر است که پسوند دامینه خود را از IR تغیر دهید.
پلنهای قیمتی CDN
اگر برای اولین بار قصد استفاده از cdn را دارید بهتر است ارائه دهنده ای که امکان استفاده رایگان از آن را در یک بازه محدود در اختیار شما قرار می دهد، را انتخاب کنید.زیرا بدین ترتیب می توانید یک تخمین مناسب از میزان مصرف سایتتان داشته باشید،و همچنین کیفیت سرویس مورد نظر را بررسی کنید و در صورت لزوم سرویستان را ارتقا دهید.
شرکتها و سازمانهای بزرگ بایستی بصورت اختصاصی به مذاکره و عقد قرار داد با ارائه دهندگان خدمات cdn بپردازند و قیمت cdn در این موارد طی یک قرارداد و مذاکره مشخص خواهد شد.
به طور کلی بهتر است برای اطلاع از قیمت ها به وبسایت شرکت های ارائه دهنده که برخی از آنها در این مقاله معرفی کرده ایم مراجعه نمایید.
آیا همه سایتها نیاز به CDN دارند؟
استفاده از CDN برای سایت شما ضرری ندارد اما در صورتیکه سایت شما تعداد بازدید اندکی دارد و اغلب بازدید کنندگان سایت شما در یک نقطه قرار دارند با خرید یک هاست خوب و با کیفیت نزدیک به موقعیت کاربرانتان نیازی به استفاده از CDN نخواهید داشت.